Egy kis jóság tőlünk

A faluban 450-en élünk, többségében cigányok vagyunk. 2010-ben alig volt család, ahol ne lett volna  legalább egy közfoglalkoztatott, aki részt vett a „cserdi csoda” alapjainak lerakásában.

Nem volt pénzünk. Az alföldön elbontott fóliasátrakat telepítették át a férfiak, nagy munkával. Az évtizedek óta parlagon fekvő földek feltörése még nagyobb feladat volt. A jó minőségű, vegyszermentes zöldség termesztése nem csak rengeteg munka dolga, de olyan tudást is igényel, amit nekünk meg kellett tanulnunk. A fólia sátrak építésétől a termelői piacon értékesítésig mindent magunk végzünk. Télen tanultunk, elméleti oktatásra jártunk, tavasztól őszig pedig a fólia sátorban és a földeken tettünk meg minden tőlünk telhetőt. Kiderült, hogy vannak közöttünk született tehetségek, akik elnyerték „A pécsi termelői piac  legjobb árusai” közönségdíjat is. Hosszú út vezetett mostanáig

Az együtt végzett munka, a közös célok tettek minket, Cserdiben élő embereket valódi faluközösséggé.  Saját termesztésű zöldségünk megváltoztatta családjaink életminőségét: nem csak egészséges és finom élelmiszer került asztalainkra, de biztos bevételi forrásunk, megélhetésünk is lett. Elismerést hozott számunkra, és munkánk eredményére büszkeséget.